Tørrhet i skjeden: Slik hjelper du kroppen din

Tørrhet i skjeden

Sex kan være noe av det beste i verden, i hvertfall om din partner er den riktige. Men det er ikke alltid underlivet henger med når du hopper i høyet – over halvparten av oss vil oppleve tørrhet i underlivet flere ganger i livet, og kanskje spesielt under og etter overgangsalderen. Hvordan hjelper du tørre slimhinner? Les mer i vår guide om hvordan du kan få et godt forhold til blomsten din, helt uten smerter.

Smertefull sex

Det blir oppfattet som en standard at kvinner er våte som vannsklier når turen går til soverommet. Det er vi nødvendigvis ikke. Noen ganger krever det litt ekstra å bli tent og her er det viktig å snakke sammen om hva som faktisk tenner deg. Hvis dere har lyst til å ha sex, men slimhinnene er for tørre, kan du påføre bruke glidekrem.

Stress

Er du ofte tørr i underlivet? Det trenger ikke skyldes manglende lyst – som oftest er det stress.

Finn ut av hva det er som roer deg ned – yoga, behagelig musikk, en god film eller en sårt tiltrengt fotmassasje (mmmm..)? Når du slapper av mentalt, hjelper du kroppen til å bli rolig og mindre stresset. Du kan alltid bruke Vivag intimgel som beroligende krem, om du har behov for det. God avslapning hjelper kroppen din på mange måter, så husk å være god med deg selv. Det er du verdt.

Hygiene og mosjon

Blir du tørr etter en tur på treningssenteret kan du skylde på blodsirkulasjonen. Rett etter du har trent pumper blodet ut i arm- ben og magemusklene og det kan gi en følelse av tørrhet i lavlandet. Frykt ikke, det går fort over, men det kan være ganske tydelig de første timene etter treningsrunden (så unngå gjerne sex da – eller bruk glidekrem).

For mye av det gode er heller ikke bra. Overdrevet vask av underlivet kan skade ditt naturlige miljø og særlig direkte vannstråler eller vaskesvamper kan gjøre skjeden enda mer tørr og øm enn den pleier. Vask deg max 1-2 ganger om dagen med en mild intimsåpe fra Vivag, som holder balansen i orden.

Medisin

Tar du medisin? Da har du i tilfelle større sjanse for å ha tørre slimhinner i skjeden. Særlig antihistaminer mot allergi, medisin mot brystkreft, depresjon eller høyt blodtrykk kan føre til tørke i de nedre regioner. Da kan du hjelpe din vagina på vei med litt Vivag gel og droppe tampongene når du handler.

Mensen

Tørrheten i skjeden kan også skyldes hormonelle forandringer i kroppen din. Når hormonnivået faller så synker østrogenet i kroppen og det kan tørke ut skjeden. Det kan være ganske smertefullt når du skal sette inn en tampong under menstruasjonen og kroppen føles ut som en innvendig kaktus.

En løsning kan være å putte litt gel på spissen av tamponghylsteret, innen du setter den inn, eller bruke bind istedenfor. Unngå truseinnlegget resten av måneden ettersom disse også kan skape tørrhet i underlivet. Blomster trenger ikke bare vann, de trenger også oksygen (og litt kjærlighet).

Graviditet og amming

Kroppen din skiller ut et hav av væske for å hjelpe deg med fødsel og amming. Likevel er tørre slimhinner ganske vanlig for nybakte mødre. Når du ammer, produserer kroppen mindre østrogen og gjør slimhinnene i vaginaen tynnere og tørrere enn normalt. Dette vil heldigvis endre seg etter hvert. Fortsetter det likevel etter ammingen, kan det være en hormonell ubalanse, som bør tas opp med en lege.

Overgangsalder

Når du har gått 12 måneder uten menstruasjon er du kommet i overgangsalderen. Det skjer som regel når du er rundt 50 år gammel – i den alderen har 50 % av oss kommet dit som kalles atrofisk vaginitis. Det høres farlig ut, men det er bare en naturlig uttynning av skjedeveggene på grunn av mindre østrogen. Kroppen din forteller deg at nå som du har utført dine forplantningsoppgaver kan du fokusere på andre ting.

Når overgangsalderen starter er det mange som ønsker å bruke et hormonfritt alternativ for å tilføre fuktighet. Vivag tilbyr flere produkter som kan gjøre det lettere for underlivet ditt, når du opplever overgangsplager. Bruk for eksempel Vivag gel som en trofast følgevenn, så er du alltid forberedt hvis du plutselig føler deg tørr eller sår.

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM