Plages du med kviser i underlivet?

Plages du med kviser i underlivet?

Det kan være flere grunner til at du plutselig har fått kviser i underlivet.

Det er ingen kvinner som synes det er spesielt festlig med et kviseutbrudd, og plages du med kviser i underlivet kan det både være vondt, plagsomt og viktig å finne ut årsaken. Men det er spesielt én grunn til at kvinner plages med kviser i underlivet.

Den vanligste årsaken til kviser i underlivet hos kvinner er inngrodd hår etter barbering. Når håret vokser kan det vokse innover i det øverste laget i huden og dermed starte en betennelse prosess. Jo tettere hårvekst, desto større sjanse for det.

Dersom du har en tendens til å få kviser i underlivet etter intimbarbering, anbefales det å gjennomføre en før- og etterbehandling. Mellom tre til fem dager før barbering kan du anvende en krem med mildt innhold av fruktsyrer (for eksempel Glykolsyre, melkesyre eller salisylsyre) eller enzymer (for eksempel fra papaya eller ananas).

Disse vil bløtgjøre øverste laget i huden samt fjerne litt av det øverste laget i huden, som igjen vil redusere sjansen for at håret vokser innover i huden. Du tar pause dagen før barbering, og begynner igjen dagen etter barberingen og fortsetter i tre til fem dager til. Dersom dette ikke hjelper bør man vurdere hårfjerning med laser.

Når bør du oppsøke lege?

En annen årsak til kviser i underlivet hos kvinner er hårsekkbetennelse. Det er altså en overfladisk infeksjon i hårsekken, som ser ut som kviser og kan klø.

Denne overfladiske infeksjonen kan ofte behandles eller forebygges med antiseptisk løsning, for eksempel klorheksidin, som brukes til å fjerne bakterier. Hjelper ikke dette må du ta kontakt med legen.

Det er forskjellige årsaker til kviser i underlivet hos kvinner og noen er mer ufarlige enn andre. Dersom du er usikker på årsaken til kvisene anbefales det å oppsøke lege.

Du kan gjerne starte hos fastlegen, som ofte har sett slike forandringer flere ganger. Hvis fastlegen er usikker vil vedkommende henvise videre til en hudlege. Hvordan slike forandringer behandles er avhengig av hva legen påviser.

Vonde kviser i underlivet

En mer alvorlig tilstand er dype kviser eller byller i underlivet. Dette skyldes en betennelse i hårsekken og svettekjertler som hovedsakelig ses i armhuler, lysken, genitalia og under brystene hos kvinner.

Det danner seg ømme, betente knuter i disse områdene som kan sprekke og tømme seg for puss. Tilstanden er fire ganger vanligere hos kvinner enn menn. Ofte dannes det flere byller i samme området som kan «kommunisere» med hverandre.
Tilstanden er kronisk og gir ofte arrdannelse. Tilstanden behandles ofte med langvarig antibiotika, laser eller kirurgi. Dersom du opplever dette må du ta kontakt med lege så tidlig som mulig for å komme i gang med behandlingen.

Kviser eller kjønnsvorter?

Har du oppdaget kviseliknende utvekster i underlivet, kan det trolig skyldes en infeksjon i huden med et virus som kalles humant papillomavirus (HPV).

Hvis du blir smittet av et HPV-virus kan det gi kondylomer eller kjønnsvorter som det også kalles. De kan se forskjellige ut, enten som vorter eller flate kviseliknende utvekster.

Ifølge Norsk Helseinformatikk finnes det flere typer HPV, og hos mer enn 90 prosent skyldes kondylomer typene 6 eller 11. Disse HPV-typene er ikke forbundet med celleforandringer eller kreft på livmorhalsen.

Det kan også et annet virus gi det som kalles molluskler, som er små utvekster i huden. Både Mollusker og kondylomer er svært smittsomme. Hvis partner har fått påvist mollusker eller kondylomer, er den eneste muligheten for å ikke bli smittet å ikke ha seksuell kontakt så lenge partner har utbrudd.

Husk:

  • Den vanligste årsaken er inngrodd hår etter barbering.
  • Kviser i underlivet kan skyldes betennelse i hårsekken.
  • Ta kontakt med lege dersom du er usikker på årsaken til kvisene.
Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM