Utflod under graviditeten

Utflod under graviditeten

Det er helt normalt at man har både mer og noe endret utflod under graviditeten.

Mange opplever at de kan få mye mer utflod fra skjeden under svangerskapet enn de vanligvis har, og at den også kan ha endret konsistens. Opplever du at du har mer utflod under graviditet, kan det ha mange årsaker.

Trekk ved ulike typer utflod:

  • Normale graviditetsforandringer gir tykk og hvit utflod uten klumper. Ved soppinfeksjon er utfloden tykk og hvit, men har i tillegg karakteristiske “cottage cheese”- lignende klumper.
  • Samtidig kløe, brennende følelse og samleiesmerter er vanlige. Skjeden og skjedeåpningen kan være rød og hoven.
  • Bakteriell vaginose gir gråhvit utflod med ubehagelig fiskelukt, som blir mer markert etter sex, men merkes ellers ikke av andre fysiske plager.
  • Betennelse i skjeden kan skyldes trichomonasinfeksjon . Da vil man se tynn, boblete, blek grønn eller grå utflod. Kløe i skjede og skjedeåpning, brennende følelse i underlivet, hyppig vannlating og samleiesmerter preger denne tilstanden.

Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er blitt knyttet til alvorlige komplikasjoner om man får det under graviditet. Det kan øke risikoen for spontanabort, for at barnet blir født for tidlig, har for lav fødselsvekt eller for at mor kan få infeksjon i livmorhulen under eller etter svangerskapet. Derfor er det viktig å ta kontakt med lege utfloden er som beskrevet over, slik at du kan få utført en test av utfloden. Er det bakteriell vaginose vil den behandles med antibiotika, og behandlingen er vellykket for de aller fleste.

Soppinfeksjoner

Gravide og ammende er særlig utsatt for soppinfeksjoner. Det er ikke farlig, men kan være plagsomt. Grunnen til at underlivssopp er vanlig hos gravide, er fordi de har høye nivåer av østrogen i kroppen under graviditeten. Årsaken kan også være overdreven såpebruk og bruk av såpe med høy pH-verdi.Underlivssopp i svangerskapet kan behandles med en spesiell salve som smøres i skjeden og på kjønnsleppene. Det er usikkert om tablettbehandling mot sopp er trygt for gravide, derfor bør du unngå dette. Det kan også være lurt å bruke såpe tilpasset underlivet og unngå stramt undertøy og tøy som gnager.

Dersom du er veldig varm under graviditeten, går med stramtsittende klær eller har mye utflod, kan det være lurt i skifte truse i løpet av dagen. Alternativt kan du bruke truseinnlegg. Noen reagerer på parfymerte truseinnlegg, bytt til et uten parfyme hvis du opplever irritasjon. Hvis problemet med underlivs-soppen vedvarer, bør du snakke med legen eller jordmoren din om det.

Underlivspleie

Pleie og vask av underlivet må gjøres skånsomt for ikke å irritere slimhinnene unødig. Normalfloraen i skjeden og rundt skjedeåpningen består av en rekke bakterier og mikroorganismer som lever i balanse med hverandre. Noen er melkesyreproduserende og miljøet trives ved lav pH. Hvis normalfloraen forstyrres, vil man kunne få en infeksjon med sopp eller bakterier. Det finnes produkter som tilfører melkesyrebakterier til bruk ved ubalanse, disse kan du få reseptfritt på apoteket. Du kan bruke disse produktene under graviditeten og etter fødsel når du ammer, med visse forbehold. Spør på apoteket og les pakningsvedlegget nøye. Virkestoffene i disse produktene går heller ikke over i morsmelk dersom du ammer.

Tommelfingerregler for underlivspleie:

Benytt bare vann eller intimvask
Bruk helst uparfymerte produkter
Bruk hånddusj. Vask forfra og bakover
1 vask om dagen er nok
Vask gjerne med olje hvis slimhinnen er sår eller irritert
Bruk intimkrem eller glidemiddel hvis du har tørre slimhinner eller hyppige soppinfeksjoner

Kilder: www.helsenett.no, www.nhi.no, www.apotek1.no, www.drgrevepharma.no, www.helsenorge.no

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM