Smerter i underlivet? Dette er de vanligste årsakene

smerter i underlivet

Smerter i underlivet kan komme fra nedre del av magen eller kjønnsorganene hos kvinner. Underlivssmerter kan være både akutte og kroniske – og skyldes ulike årsaker.

Er du plaget med smerter i underlivet? Underlivssmerter er en hyppig plage hos kvinner, og kan enten være akutte eller kroniske, eller variere i takt med menstruasjonssyklusen. Smerter i underlivet kan komme fra kjønnsorganene, men kan også komme fra urinblære, urinleder eller fra tarmsystemet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Smerter i underlivet trenger ikke nødvendigvis å være noe farlig, men hvis du opplever smerter fra underlivet som påvirker deg i det daglige livet eller i ditt seksuelle samliv anbefaler jeg at du oppsøker en gynekolog for en sjekk. Hvis du oppdager noen hudforandringer eller sår som ikke vil gro, bør du bestille time til kontroll.

Smerter i underlivet

Ifølge professor i gynekologi, Britt-Ingerd Nesheim, er både menstruasjonssmerter og smerter i forbindelse med eggløsning helt normalt.

– Smerter som ligner på menstruasjonssmerter går det også an å ha utenom menstruasjonen, uten at det skyldes noen sykdom. Litt knip og luftsmerter fra tarmene har også alle mennesker fra tid til annen, skriver professoren på Helsenett.no.

Nesheim skriver videre at smerter i underlivet kan ha flere årsaker. Egglederbetennelse gir smerter, men da har man ofte også feber og generell sykdomsfølelse. Takvise og kraftige smerter kan cyste på eggstokken, og muskelknuter på livmoren kan i noen tilfeller gi smerter.

Plages du av sterke menstruasjonssmerter, samt smerter ved eggløsning og før menstruasjon kan det skyldes endometriose. Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Nesheim forklarer at kroniske smerter også kan skyldes sammenvoksninger, som man kan få etter operasjoner i underlivet eller etter betennelser.

Brennende smerte

Dersom smerten i underlivet er kronisk og enhver berøring kan føles ubehagelig, kan det skyldes smertetilstanden vulvodyni. Vulvodyni kan deles inn i generalisert og lokalisert vulvodyni (tidligere kalt «vestibulitt»). Generalisert vulvodyni er oftest en uprovosert smertetilstand, som først og fremst rammer eldre kvinner, men kan også forekomme hos yngre.

Symptomene er ofte en brennende smerte i vulva, mer eller mindre uttalt under hele dagen. Denne tilstanden er relativt uvanlig. Årsaken er uklar, men smerten vurderes som neurogen, det vil si at smerten oppstår som en følge av en skade eller sykdom i det sentrale nervesystemet eller i en perifer nerve. Smerten kan dermed utløses ved påvirkning på de nerver som forsyner vulva.

En slik type smerte kan oppstå på grunn av fødsel – eller annen mekanisk skade, som for eksempel etter prolapskirurgi eller annen skade mot rygg og bekken.

Spente muskler, instabilitet eller feilstilling i hoft eller korsrygg kan forårsake irritasjon eller trykk på nervene som løper gjennom bekkenet. I de fleste tilfeller kan vi likevel ikke helt sikkert fastslå årsaken til smerten.

Sex blir ubehagelig

I motsetning til generalisert vulvodyni, rammer lokalisert vulvodyni (også kalt vestibulodyni, tidligere «vestibulitt»), oftest unge kvinner. Lokalisert vulvodyni er en provosert smertetilstand som er lokalisert rundt skjedeåpningen, og smerten gjør at det er veldig vanskelig å ha et normalt seksuelt samliv. Gynekologen legger ikke skjul på at dette igjen påvirker allmenntilstanden og gir en nedsatt livskvalitet for de kvinnene som rammes.

Symptomene er sviende, brennende og veldig intens smerte ved eller ved forsøk til penetrasjon av skjedeåpningen og smerten kan vedvare en tid etterpå. Smerten er lokalisert ved skjedeåpningen og mange synes det er mest vondt ved den bakre delen av skjedeåpningen. De fleste kvinner kan heller ikke bruke tampong og iblant kan smerten fremkalles av trange klær, sykling eller riding.

Selv om denne tilstanden er relativt vanlig, er det ikke kjent hvorfor det oppstår og hvordan den kan behandles på mest mulig måte. Mest sannsynlig er det flere faktorer som til sammen kan gi disse symptomene.

De faktorene som vi tror kan ha betydning er infeksjoner, lokalbehandlinger, hygienevaner, hormoner, psykoseksuelle faktorer, muskelspenninger og muligens også genetiske faktorer. Samtlige av disse faktorene kan føre til en økt irritasjon av slimhinnen. Ettersom årsakene til vestibulodyni varierer, vil også behandlingen være ulik fra person til person. Behandlingens primære formål er å bryte den negative smertesirkelen.

Vanlige årsaker til smerter i underlivet

I tillegg til tilstandene nevnt over, kan også andre tilstander gi smerter i underlivet, ved for eksempler samleie.

  • Tørr hud med sprekker, ved f.eks. overdreven underlivshygiene, sopp eller annen hudsykdom.
  • Østrogenmangel med tynne slimhinner, vanlig etter overgangsalderen.
  • Infeksjoner i underlivet, f.eks. sopp, kondylomer og herpes.
  • Hudforandringer i vulva, f.eks. hudsykdommer som eksem og lichen sclerosus, aftøse sår eller kreft.
  • Stramhet ved skjedeåpningen, f.eks. etter fødselsrifter, fremfallskirurgi eller annen kirurgi eller strålebehandling.
  • Smerter fra urinveiene, f.eks. ved infeksjoner og/eller inflammasjoner.
  • Tarmsykdommer som kan gi underlivssmerter, er først og fremst betennelser. Blindtarmbetennelse er en årsak til akutte smerter, men mer kroniske betennelser i tynn- eller tykktarmen kan også føre til smerter i underlivet.
  • En ikke uvanlig årsak til underlivssmerter er rett og slett forstoppelse.
Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM