Kløe eller vond lukt i underlivet?

Kløe i underlivet? Her får du råd

Det kan være ulike årsaker til at du opplever kløe eller vond lukt i underlivet – sopp og bakteriell vaginose er blant de vanligste av dem. Her finner du ut hvordan du behandler plagene riktig.

Kløe eller vond lukt i underlivet er ikke uvanlig, og kan enkelt behandles selv. Men årsakene til ubehaget kan være forskjellige, og enkelt å ta feil av. Her får du tips til behandling for de ulike plagene.

Sopp i underlivet

Soppinfeksjon i underlivet kan oppstå hvis kroppens immunforsvar er svekket eller hvis den normale bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret. Forstyrrelsen kan skyldes overdreven såpebruk eller bruk av såpe med høy pH-verdi, samt stramt undertøy, stress og menstruasjon. Disse faktorene fører til at pH-verdien i skjeden øker, og miljøet i skjeden trives best med lav pH.

Typiske symptomer på sopp i underlivet:

 • Kløe, svie og/eller irritasjon i underlivet
 • Tykk og grynet utflod

Behandling for sopp i underlivet:

Bakterier og andre mikroorganismer som naturlig finnes i skjeden sørger for et sunt miljø, og enkelte bakterier produserer melkesyre. En økt pH-verdi i skjeden kan gi utflod, svie og kløe i underlivet på grunn av sopp- eller bakterieinfeksjon. For å behandle sopp i underlivet kan du bruke vaginale stikkpiller med soppdrepende middel som du selv fører inn i skjeden. Men disse gjenoppretter ikke nødvendigvis den riktige bakteriebalansen i underlivet. Det kan derfor være lurt å følge opp behandlingen med melkesyrekapsler for å få tilbake den naturlige bakteriefloraen i skjeden. Både soppdrepende piller og melkesyrekapsler kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Bakteriell vaginose (skjedekatarr)

Alle kvinner har litt utflod, det er helt normalt. Hos fertile kvinner vil mengde utflod variere utover i menstruasjonssyklusen og toppe seg rundt eggløsning. Det er også normalt at utfloden endrer seg noe under graviditet. Utfloden er som oftest hvit, klar eller gul, og uten påfallende lukt, selv om noen synes den lukter litt syrlig.

Dersom du derimot oppdager påfallende vond lukt i underlivet eller at utfloden lukter vondt kan dette være tegn på en bakteriell ubalanse/skjedekatarr, som også kalles bakteriell vaginose. Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom selv om den kan oppstå etter samleie og eventuelt partnerbytte. Partner skal derfor vanligvis ikke behandles.

Det er lukten som er mest karakteristisk ved denne tilstanden, i motsetning til ved soppinfeksjon hvor lukten er svak. En annen forskjell er at ved bakteriell vaginose opplever man sjeldent kløe, selv om det i noen tilfeller kan oppstå svie og ubehag. Noen legger ikke merke til symptomene i det hele tatt, men reagerer på endret lukt og utflod. Årsaken til lukten er overvekst av bakterier som det vanligvis finnes et fåtall av i skjeden, og endring av surhetsgraden i underlivet.

Typiske symptomer på bakteriell vaginose:

 • Utpreget, fiskeaktig lukt
 • Tyntflytende, hvit eller grå utflod

Behandling for bakteriell vaginose:

Dersom du ikke er spesielt plaget med lukten og utfloden, kan du vente litt og se om tilstanden går over av seg selv. Om tilstanden blir for plagsom og sjenerende kan du prøve å benytte melkesyrekapsler for å gjenopprette den naturlige bakteriefloraen i underlivet. Hvis du er gravid og du mistenker at du har bakteriell vaginose, eller du har prøvd melkesyrebakterier en stund uten bedring, bør du oppsøke lege. Problemet kan behandles med antibiotika, og bør etterbehandles med melkesyrekapsler for å gjenoppbygge bakteriebalansen.

NB: Dersom du derimot plages med hyppig vannlating, samt svie og smerter særlig når du tisser, kan det være blærekatarr. Symptomene for denne tilstanden er så typiske at de aller fleste som har hatt blærekatarr, vil være i stand til å stille diagnosen selv. Infeksjonen behandles som regel med antibiotika, og effekten av slik behandling er god.

Kilder: Rikshospitalets nettsider, Norsk Helseinformatikk, helsenorge.no, mammanett.no, lifemojo.com

Tommelfingerregler ved kløe i underlivet:

 • Vær sikker på om du lider av sopp i underlivet, bakteriell vaginose eller blærekatarr før du starter behandling.
 • Unngå overdreven såpebruk og bruk av såpe med høy pH-verdi, eller stramt undertøy.
 • Vask alltid forfra og bakover, ikke motsatt vei. Dette hindrer bakterieoverføring.
 • Bruk intimsåpe eller servietter med lav pH.
 • Etter eventuell behandling med soppdrepende midler eller antibiotika, anbefales bruk av melkesyrekapsler for å gjenopprette den naturlige bakteriefloraen i skjeden.
 • Kontakt lege ved store smerter, dersom du er gravid, eller hvis plagene ikke gir seg etter behandling.

3 råd for et sunt underliv:

 1. Vær forsiktig med overdreven vask. Bruk gjerne en intimsåpe eller -servietter.
 2. Vask deg alltid forfra og bakover, for å unngå bakterieoverføring fra enden.
 3. Unngå trange bukser og truser.
Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM