5 tips mot eksem i underlivet

Klør eller svir det nedentil? Her får du ekspertenes beste tips mot eksem i underlivet.

5 tips mot eksem i underlivet

Selv om mange ting som kan forårsake eksem i underlivet, er det noen tiltak du kan gjøre for å forebygge.

 1. Unngå for hyppig vasking
  Underlivet vaskes best med vann, for både kvinner og menn. Vask alltid underlivet forfra og bakover. Og til alle kvinner: Aldri spyl vann inn i skjeden med dusjhodet!
 2. Unngå stramt undertøy og tøy som gnager
  Dette kan irritere underlivet, og trigge eksemet.
 3. Unngå irriterende stoffer, og stoffer som kan gi allergi
  Særlig hvis du har fått påvist at du er allergisk mot enkelte stoffer eller midler, men det er også lurt å være på den trygge siden til daglig.
 4. Unngå gjentatte kurer med soppmidler uten at det er påvist sopp
  Sopp i underlivet er et tilbakevendende og irriterende problem for mange kvinner. Flere har hatt det så mange ganger at de ikke bryr seg med å gå til legen før de begynner på soppkur. Men eksem og plager i underlivet kan ha mange årsaker, og derfor bør du alltid sjekke deg hos lege før du går i gang med noen som helst form for behandling.
 5. Ikke utsett å gå til legen
  Den eneste måten å finne ut av hvilket utslett eller type eksem du har i underlivet er å få det sjekket av legen. Begynn å behandle symptomene tidlig, for å unngå at de utvikler seg.

Hva er det og hvorfor får vi det?

Kløende, sviende utslett der nede. Det er ikke rart mange grøsser når de tenker på eksem i underlivet. Heldigvis er de fleste typer ufarlige, selv om det kan være plagsomt mens det står på.

Eksem i underlivet er mye vanligere enn du tror. Hudlege ved Volvat medisinske senter, Kristine Åsheim, forteller at det kan komme av ulike årsaker.

– Huden og slimhinnene i underlivet er følsomme for ytre påvirkninger. Det er et område hvor hud ligger mot hud, noe som kan gi plager med fukt og irritasjon. Overdreven vasking, og vasking med såpe kan gi tørr hud og kløe, sier hun.

Videre forteller hudlegen at vi skiller vi mellom atopisk eksem, kontakteksem og seboréisk eksem. Sistnevnte kalles også flasseksem. Kontakteksemet deles inn i irritativt og allergisk kontakteksem. Irritativt eksem skyldes irritasjon fra stoffer som er i kontakt med hud og slimhinner.

– Det kan for eksempel være fuktighet, såpe, parfyme, kremer, bind og tamponger, sier Åsheim.
Allergisk kontakteksem skyldes allergi mot stoffer som er i kontakt med hud og slimhinner. Dette er for eksempel parfyme, tilsetningsstoffer, sæd, lateks, nikkel og legemidler. Seboréisk eksem er vanlig i bleieområdet hos barn, men finnes sjeldent hos voksne.

Svein Magne Skulstad jobber som gynekolog hos Volvat, og har mange års erfaring med alt som har med underlivet å gjøre. Han forteller at kvinner er særlig utsatt for eksem nedentil.

– Huden i vulva er mer følsom for lokalirriterende stoffer enn huden andre steder på kroppen. Dette skyldes dårligere hudbarriere, sier han.

Hvordan behandles eksem i underlivet?

Den allergiske hudreaksjonen, eller eksemet, utvikles normalt 48 til 96 timer etter at stoffet som skapte reaksjonen har vært i kontakt med huden. Alle de ulike typene eksem i underlivet kan gi kløe, rødhet, tørr hud, flassing og kloremeker. Derfor kan det være vanskelig å vite akkurat hvor årsaken ligger, og dette er noe en hudlege, lege eller gynekolog må gjøre.

Gynekolog Skulstad forteller at det er nødvendig å gjøre en utredning av tilstanden for å kunne behandle eksem i underlivet. Jo mer legen får vite om din sykdomshistorie og tidligere symptomer, jo lettere er det å fastslå hva eksemet kan komme av.

– Pasientene klager ofte over genital sårhet og kløe når de kommer inn. Ofte må jeg spørre direkte om hvilke rutiner han eller hun har for intimhygiene og hvilke produkter personen bruker nedentil, sier han.

Hudlege Kristine Åsheim forteller at sykehistorien til pasientene er med på å finne en sannsynlig forklaring på eksemet, men at det også er mulig å ta hudprøver.

– Har jeg mistanke om kontaktallergisk eksem gjør jeg lappetesting eller brukertest, sier hun.

Selve eksemet behandler med krotisonkremer eller betennelsesdempende kremer uten kortison. Dersom lokalbehandling ikke er tilstrekkelig kan legene også gi lysbehandling.

Disse får lettere eksem i underlivet

Noen mennesker er mer utsatt for å få eksem i underlivet enn andre, og for dem er det særlig viktig å forebygge. Dette gjelder blant annet personer som er atopikere, dem med nedsatt immunforsvar, diabetikere og gravide.

– Du har også kroniske tilstander, som kronisk inflammatorisk tarmsykdom, behandling med stoffer som påvirker immunforsvaret som for eksempel cellegift og revmatiske tilstander, sier Skulstad.

Det viktigste er å unngå alle lokale irritanter og påviste allergener. Er du plaget med eksem kan du også bruke hydrerende midler som fuktighetskrem eller hudoljer uten parfyme.

– Disse kan styrke hudbarrieren og er førstevalget ved irritativ kontakteksem, sier han.

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM